Gamification och bonusar

Det är inte bara spel som är spel längre. Med gamification kan man göra i princip allt roligare och mer motiverande. 

Vad är gamification?

Förenklat kan man säga att gamification eller spelifiering som det också kan kallas på svenska, är ett sätt att göra saker mer roliga. Det handlar om att använda sig av etablerade speldesignsidéer för att göra något som egentligen inte är ett spel, likt ett spel. Detta för att motivera användaren till vissa handlingar.

Vissa av dessa taktiker har används länge. Ett av de enklaste är vår vilja att vilka tjäna ihop poäng. Detta tycks nämligen fungera nästan lika bra på på ica-kortet och flygbolagens bonusprogram som det gör i Super Mario, Pac Man eller World of Warcraft.  Än bättre när man når en ny level, när ens "karaktär" får nya krafter och blir lite bättre. Även detta ser vi i flygbolagens bonusprogram där man ibland kanske väljer att flyga lite extra för att få de där sista poängen så att man når nästa nivå.

Gamification kan och bör dock gå mycket längre än så. Det finns otroligt många metoder och det gäller att använda dessa tillsammans på bästa möjliga sätt för att göra upplevelsen så rolig och givande som möjligt. 

Var används det?

Redan i stycket ovan så nämnde vi några exempel på grundläggande gamification, men det finns mycket bättre exempel än så. Det finns idag många olika företag och tjänster som på en eller annan nivå använder sig av gamification. 

Onlinecasinon

Till och med spelbranschen använder gamification för att göra de delar som annars inte är att spel, än mer roliga. Sajten Mr Green ger till exempel alla spelare på sajten uppdrag som för dem till olika magiska världar och miljöer. De som lyckas genomföra uppdragen får sedan belöningar i form av bonusar och freespins. 

När det kommer upp nya uppdrag på sajten så meddelas de som är intresserade via både sajten och mail så att man aldrig behöver riskera att missa något uppdrag. 

Habitica

Habitica är en tjänst som låter dig ta kontroll över alla dina vanor och sysslor. När du skapar ditt konto får du en karaktär. Den karaktären har precis som i många andra spel en livmätare och en plånbok som man kan fylla med guld genom att genomföra uppdrag. Uppdragen sätter du dock upp själv genom att skriva ihop att-göra-listor och sätta upp återkommande sysslor som måste göras eller vanor som måste undvikas.  När du lyckas så blir du belönad med guld som du sedan kan lösa in mot belöningar du har bestämt själv, till exempel tid att se ett avsnitt av ditt favorittv-program. 

Zombies, run!

I mobilspelet Zombies, run! använder man liknande koncept för att uppmuntra till joggning och promenader. I dina hörlurar hör du en berättare som beskriver dina uppdrag under din joggingrunda samt vilka föremål du hittar på vägen. Emellanåt stöter du även på en eller flera zombies vilket gör att du behöver öka tempot och springa ifrån dem. Allt det du hittar under dina joggingturer används för att bygga upp er bas. Det hela motiverar dig som spelare samt ger en bra plattform för intervallträning där man varvar mellan lugnare jogging och högre tempo då man blir jagad av zombies. 

Fold.it

Foldit är ett pusselprogram som låter vanliga spelare lösa verkliga vetenskapliga pussel. Det bästa exemplet på detta är då man i spelet lade till ett problem om AIDS viruset som hade gäckat forskarna i över ett årtionde. Efter att spelet lagt till utmaningen till så dröjde det inte länge innan spelarna hade hittat lösningen.